Wysłany: 2007-07-13, 18:21 Czyj las przy ul. Żywieckiej
Tak się zastanawiam patrząc za okno, czyja jest działka na południe od Żywieckiej (las pomiędzy Zawiłą i cmentarzem w kierunku Borku). Jestem ciekawy jak długo jeszcze będę się cieszył takim widokiem
może to być również własność skarbu państwa, albo lasów państwowych, ale na 90% nie jest to wg mnie własność prywatna. Myślę, zę na 99,99% z przeznaczeniem rekreacyjnym - ot taki park, takie zielone płuca Krakowa. Mnie bardziej interesuje inna działka - ta na rogu Żywieckiej i Jagodowej. Wykarczowano tam większość drzew jakieś trzy lata temu, a ostatnio na pozostałych drzewach pojawiły sie czerwone kropki. Wie ktoś co to znaczy? Może zaznaczyli sobie drzewa do wycięcia i niedługo będzie na tej działce jakaś inwestycja.
było kiedyś w Kronice. Jest to działka budowlana, która porosła dzikim lasem. Jakiś czas temu właściciel zaczął tam wycinać drzewa. W jakiś sposób te działania zostały przerwane. Też widzieliśmy te kropki, wyglądają jak po paintall`u ale chyba faktycznie oznaczają te do wycięcia.
[ Dodano: 2007-07-17, 22:58 ]
info z forum Ruczaj:
Jednak zabudowują Las Borkowski
Autor: borkowskieblonia
--------------------------------------------------------------------------------
"Przed 2 laty nielegalnie wycięto kilkadziesiat drzew w Lesie Borkowskim u
zbiegu Jagodowej i Zywieckiej. Kilkumilionowa kara nałozona na inwestora jest
podobno wciąz niewyegzekwowana - i wygląda że spełnia swoje groźby
wypowiadane wowczas w "Kronice Krakoweskiej" że postawi na swoim i wybuduje
tam osiedle wysokich blokow.
2 lata na wyrżnietej polanie byl spokoj. Od kilkunastu dni pojawialo sie
coraz wiecej ekip pod krawatami - dzisiaj spotkalismy architektów z płachtami
planow w rekach. na planach wielopietrowe bloki..."
Nie wiem czy to prawda, ale daje to do myślenia i wynika z tego, ze to nie była działka budowlana
Las pomiędzy Szczerbinskiego a Stadionem jest wlasnością Gminy.
Niestety las pomiędzy Jagodową a Zawiła nie - jest wlasnoscia prywatną - a wlasciciel w testamencie podobno zabronił wycinki i zabudowy. Ale realia rynkowe zmieniły się i spadkobiercy ostrza podobno pazurki na gigantyczne krocie.
Wyrąb lasu - nielegalny - na rogu jagodowej i Zywieckiej - jest wstepem. Jeśli tam uda się wybudować Rada Dzielnicy obawia się, że za lat 5 lasu nie będzie ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum