Nasiliły się ostatnio nocne wypady kiboli - podobno z blokow komunalnych na Borkowskiej - na nasze tereny. Efektem tego są pełne wulgarzymów napisy na obiektach wzdłuż Zywieckiej - nawet na blaszaku na Szczerbinskiego.
Jestem tym poruszony - spacer z dziecimi wczoraj byl porażający z wychowawczego punktu widzenia.
dałem znać do rady dzielnicy - jakie macie pomysły na tą hołotę ?
mialem nadzieję, że moje dzieci na tym terenie będę bezpieczne w zakresie przemocy grup pseudokibicow. tymczasem dzięki majchrowskiemu możemy stac się epicentrum bijatyk, a nasze nieruchomości będa wymalowane jak na Starym Ruczaju lub Grzegorzkach
Spacerowałem w niedzielę wzdłuż żywieckiej... faktycznie włosy się jeżą na głowie.
A najgorsze jest to że nie ma jakiegoś prostego sposobu na ten problem. Jak na razie malują po śmietnikach i blaszakach, gorzej będzie jak się zabiorą za budynki.
Cyba jedyną rzeczą jaką możemy zrobić, to wpłynąć na władze, żeby zwiększyła ilość patroli policyjnych (o ile takie wogóle się się u nas pojawiają), szczególnie w nocy.
Mnie tez wkurzają te wulgarne napisy, ktore pojawily sie w okolicach osiedla na Zywieckiej. jakis tydzien temu zamalowalam biala farba antysemicki napis "je**ć zydow siekierami", ktory pojawil sie na boku ekologicznego pojemnika na smieci na dzielce miedzy Kulakowskiego a Burgundzka. Nie mam ochoty ogladac codziennie ordynarnych napisow. Niestety, po kilku dniach na bialej farbie na tym pojemniku pojawily sie kolejne bazgraniny, czarnym sprayem. Wisla je**ć ku** czy cos takiego - kibolski standard. W dodatku pomazana jest cala sciana bialej budki ciecia przy wjezdzie na osiedle. Pozstaje po raz kolejny kupic farbe, tym razem czarna, i zamazac te napisy.
Bardzo sie ciesze, ze ten temat pojawil sie na forum, bo to znaczy ze nie ejstem odosobniona w moim wkurzeniu na holote, ktora psuje estetyke naszego osiedla i jego bezposrednich okolic. Co na to ludzie z dziecmi? Jak napisal gacu, lekcja wychowawcza musiala byc niezla... Czy wszyscy inni maja to gdzies?
Mysle, ze niestety nie ma co liczyc na zadne wladze, bo wladze zabija nas smiechem, kiedy sie z tym do nich zwrocimy. Nie postawia przeciez nocnego straznika przy budce ciecia ani przy ekologicznycyh smietnikach. Uwazam, ze jedyne wyjscie to wziac sprawy w swoje rece i zamalowywac te wyzwiska i wykwity nienawisci. Jesli nie, to za chwile bedziemy jak Kurdwanow i Prokocim, a kobile nabazgrza nam "je**ć Wisle" albo "Cracovia ku**" wprost na drzwiach do klatki schodwej albo na scianach bloku - am my bedziemy tylko ubolewac i wylewac frustracje na forum.
Co do budki ciecia to jeszcze lepszym wyjsciem byloby zainstalowac tam calodobowa ochrone osiedla, bo taki ciec z psem chyba by sobie nie pozwolil na mazanie po scianie.
Takie napisy były, są i będą, a to że pójdziecie z tym na policje nic nie zmieni. Najgorsze jest że to piękne grafitii z herbami Wisły ktoś pomazał farbą. A nie napisy że "jeb... żydów". Ja całe życie takie widziałem u siebie w bloku i w innych miejscach i jakoś nic się nie dzieje.
Czyzbys byl kibolem?
Jak ci sie podoba piekne graffiti z herbem Wisly, to moze namaluj je sobie na swoich drzwiach albo na oknie? Moglbys je czesciej podziwiac niz jak jest namalowane na pojemnikach na makulature albo na budce ciecia. Chyba wyraznie widac z postow w tym watku, ze sie ludziom nie podoba, jak ktos bagrze po roznych obiektach w okolicy, i mamy gdzies czy to jest piekne graffiti z herbem Wisly czy innej Cracovii.
Co znaczy "jakos nic sie nie dzieje" - chodzi ci o to, ze nikt na to nie reaguje, czy ze zydzi mimo napisow wzywajacych do je...nia ich jednak nie sa je..bani, wiec nie ma sie co przejmowac takimi napisami?
[ Dodano: 2007-08-02, 17:36 ] Dzieki Kamil, juz przeczytalam FAQ i zastanawiam sie nad zalozeniem forum Kulakowskiego - zobaczymy, trzeba rozwazyc za i przeciw ;-)
Jeżeli ktoś maluje świetne grafitti z logiem mojego klubu to nie mam nic do tego. Owszem bezsensowne bazgranie jest do kitu i też to potępiam, ale powtażam że takie coś było, jest i będzie. Nic temu nie przeszkodzi, co najwyżej zniweluje.
PS: Żyd w tym wypadku nie oznacza wyznawcę Judaizmu, tylko jest to wulgarne okreslenie kibica Cracovii, jak już chcesz wiedzieć.
PS 2: Nie, nie jestem kibolem, ale tak, jestem za Wisłą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum