FAQ   •  Szukaj   •  Grupy   •  Statystyki   •  Rejestracja   •  Zaloguj   •  Twój Profil   •  Album

zapamietaj mnie

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet na Polanie Żywieckiej
Autor Wiadomość
kamil  Płeć  

Wysłany: 2005-11-13, 11:55   Internet na Polanie Żywieckiej

Proszę? Was o opinie na temat providerów działających w okolicy naszych domów. Może macie jakieś doświadczenia. Widziałem że kilka osób łączy się ze strona przez łącza GHnet. Znalazłem jeszcze firm? BorekNet.com oraz dostęp radiowy air bites ale o tej ostatniej firmie nie dowiedziałem się nic więcej.

Zaproszone osoby: 1   

Bartek  Płeć  

Wysłany: 2005-11-29, 01:00   

z natury w takich sprawach (kt?re mnie g??biej nie interesuj?) jestem leniwy wie? zadzwoni?em do gh net> przyjechali podpieli i si? buja. o innych nic nie wiem mi zale?a?o na tym ?eby by?o szybko i by?o wmiare szybko

kamil  Płeć  

Wysłany: 2006-01-04, 18:25   

Bartek napisał/a:
zadzwoni?em do gh net

niestety wybór żadny, bo boreknet.com nie może dostarczyć u nas internetu, zostaje chyba tylko ghnet albo dostęp radiowy.
Czekam na pojawienie się telewizji kablowej. A propos, co myślicie o montażu telewizyjnej anteny zbiorczej na zadaniu 4 ?

boreknet  Płeć  

Wysłany: 2006-08-27, 19:17   Internet

Witam!

W poście powyżej przeczytałem że BorekNet nie może dostarczyć internetu u Was w bloku.
Mieszkam na Obozowej 24a (200 m od was) i mam internet z BorekNet-u.

Informuję niniejszym że nie ma żadnych przeciwskazań aby przyłączyć zainteresowane osoby do sieci boreknet.com.

Jeżeli chcętni się znajdą i wspólnota czy developer nie będzie rzucać klód pod nogi przyłączenie to kwestia kilku godzin.

W kwestii internetu radiowego to chcę zauważyć że ghnet Wasz blok przyłączył również radiowo...

Firma BorekNet.com proponowała w waszym bloku dostawy internetu firmie InterBud czy investbud zdaje się, jednak z "pewnych względów" w tej okolicy to głównie GHNet otrzymuje pierwszeństwo od zarządów wspólnot czy developerów na instalacje.

Jeżeli w waszym bloku byłyby zainteresowane osoby - proszę o kontakt z nami.

Gwarantujemy internet na bardzo dobrym poziomie i w dobrej cenie.

Pozdrawiam Sąsiadów.
Łukasz Wilanowski
BorekNet.com

PS. W kwestii telewizji kablowej to chcę powiadomić, że w najbliższych latach nie macie co na to liczyć...

Do 2003 r telefony począwszy od Kobierzyńskiej 93 dostarczane były siecią napowietrzną. Istnienie telewizji kablowej niestety uzależnione jest jak narazie od posiadania kanałów za pomocą których firma od TK przesyłała sygnał. Kanały takie w większej części krakowskich osiedli dzierżawiono od TPSA, jednak od kilku lat TPSA nie jest już skłonna dzierżawić czegokolwiek tym bardziej że w tej okolicy kable wkopano dość niedawno i nie bardzo są one zgodne z oczekiwaniami TK. Jeżeli nie powstanie technologia zdolna przenieść drogą bezprzewodową całego pasma sygnału TV do waszej lokalizacji to zapewniam że kablówki u was nie będzie.

W kwestii anteny zbiorczej to wydatek rzędu kilkaset złotych do kilku tysięcy jednak prawdziwie fajnym rozwiązaniem jest zainwestowanie w zbiorczą antenę TV/TVSAT

Taka instalacja daje możliwości korzystania z większej liczby programów właściwie za darmo (nie licząc wyższych kosztów instalacji).

kamil  Płeć  

Wysłany: 2006-08-31, 03:02   

Witam Łukasz i dziękuję za informację.

Faktycznie, nie sprecyzowałem że chodzi o dostęp radiowy. Moje pytanie do borekNet było o instalację kablową. Co do ewentualnej dostępności waszej usługi, to wiadomo że konkurencja powoduje obniżenie cen, więc ja jestem "za" drugim operatorem. Moim jedynym warunkiem było by podpięcie urządzeń nowego porvidera do istniejącej instalacji budynku, bez konieczności montowania indywidualnie każdemu klientowi radiolinii co ani estetyczne ani praktyczne nie jest.
Uprzedzając pytanie, (jako członkowi zarządu) nie są mi znane żadne informacje co do wyłączności firmy GhNet na dostawę internetu do naszego bloku a okablowanie jest własnością wspólnoty. Firma GHNet została wybrana na etapie budowy osiedla przez developera SOBIEsława Zasada LIMITED.

Pozdrawiam
Kamil

boreknet  Płeć  

Wysłany: 2006-09-29, 21:50   

Hej !

Po pierwsze to miło że postanowiłeś utrzymać forum osiedlowe. Bardzo mnie to cieszy.

W kwestii konkurencyjnej instalacji odpowiadam.
Nie ma żadnych przeciwskazań aby firma BorekNet (mojej narzeczonej) przyłączała ludzi w Waszym bloku (blokach).

Jedyne co trzeba zrobić to wykonać identyczną (jedną) instalację radiową jak zrobił to GHNet i jeżeli w waszym bloku istnieje już okablowanie to poprostu dołączać zainteresowane osoby do odpowiedniego operatora.

W kwestii dostaw internetu - najlepszym rozwiązaniem byłoby spotkać się osobiście i obgadać pewne kwestie, gdyż obawiam się że z firmą GHNet kwestie własności sieci nie są tak oczywiste jak mogłoby się to Wam wydawać (mogę się mylić).

W każdym bądź razie - jeżeli odnajdą się osoby skłonne spróbować zmiany operatora - jesteśmy gotowi na wykonanie właściwej instalacji i zapewnienie łącza przede wszystkim tańszego jak i myślę jakościowo lepszego ze względu na zastosowanie wyłącznie łącza od dobrych dostawców.

Pozdrawiam

MarcinN  Płeć  

Wysłany: 2007-09-04, 10:17   

Zrobiliśmy kiedyś sieć radiową na Osiedlu. Plany mieliśmy bardzo ładne i dobrą wolę do zrobienia czegoś taniego i solidnego dla nas - czyli dla mieszkańców. Okazało się że w powietrzu jest 8 sieci radiowych i powstaje taki szum, że skuteczne przesyłanie jest mitem. Sieć szwankowała nawet jeśli były to anteny kierunkowe na odległość 20 metrów! Dzieje się tak dlatego że jesteśmy otoczeni drzewami a liście jak wiadomo stanowią bardzo silne małe lusterka. Dla fal radiowych to jak krzyształowa grota. Owszem są nieliczne domy gdzie transfer jest przyzwoity - ale większość ma sytuację dramatyczną.
Druga sprawa to zwykli złodzeje. Na Polanie Żywieckiej było (3 lata temu) zlokalizowaliśmy 3 komputery które łączyły się z siecią bezprawnie, obciążały transfer i wchodziły na komputery sąsiadów. Jedna z tych osób pracowała w dziale wysokich technologi w wojsku. Na komputerze innego gościa przez przypadek odkryłem ... moje prywatne zdjęcia!
No i kwestia odbiorców. Niektórzy byli mili ale niektórzy nie dość że wymagali to jeszcze próbowali nas okradać. Najbardziej kuriozalna historia była w jednym z bloków na Cesarza. Człowiek 6 miesięcy przekładał spotkanie na zamówienie sieci, wpłacił połowę kwoty, podłączyliśmy sieć (akurat trzeba tam było wykonać bardzo dużo pracy) po czym zrezygnował i zażądał zwrotu całej kwoty i jeszcze odszkodowania że to tak długo trwało. (W międzyczasie na klatce został ukradziony sprzęt wart kilkaset złotych - włamanie do skrzynki, prawd. konkurencja)

Jest możliwość okablowania bloków osiedla Kułakowskiego, Cesarza itp. ale to wymaga każdorazowo zgody całych klatek, bo nie ma administracji osiedla - kuriozum! Wtedy Internet byłby 8 MB po kablu za 35 zł. Ale w tych warunkach ja się tego zrobić nie podejmuję.
 _ _ 

Genealogia: http://www.genealogia.okiem.pl
Fotografia: http://www.fotografia.okiem.pl

Olivia  Płeć  

Wysłany: 2007-09-24, 14:09   

Witam!

Mieszkam na Kułakowskiego. Macie jakies dobre propozycje taniego internetu?
W moim mieszkaniu łapie 2 sieci BorekNet( przez airport extreme).

Odpowiedz do tematu

Opcje 
Zezwolenia Opcje