Wysłany: 2007-08-07, 18:16 Osiedle Polskie Zaborze - Zdunów
Cytat:
Na kilku hektarach terenu położonego przy ul. Zdunów rozpoczyna nową inwestycję Solak Invest. Osiedle Polskie Zaborze - taką nazwę nosi nowy zespół trzech budynków mieszkalnych, w którym znajdzie się ok. 200 mieszkań. Większość z nich będzie miało powierzchnie od 28,5 do 70 m kw.
Na najwyższych kondygnacjach oferowane będą apartamenty z widokiem na Wawel o powierzchniach od 80 do 120 m kw. W częściach parterowych znajdą się lokale użytkowe usługowo-handlowe. Wyższe budynki będą wyposażone w windy, a teren ogrodzony i monitorowany. Układ urbanistyczny budynków ma tworzyć rodzaj enklawy, z estetycznymi chodnikami, dużą ilością zieleni i placem zabaw dla dzieci.
Tylko 15-20 proc. samochodów znajdzie miejsce na parkingach zewnętrznych. Dla większości pojazdów przygotowane będą miejsca postojowe w parkingach podziemnych zlokalizowanych pod każdym budynkiem.
Dobra komunikacja z ulicą Zakopiańską, Kobierzyńską oraz niewielka odległość (4-5 km) od centrum miasta stanowią o wyjątkowej atrakcyjności tego terenu. W pobliżu znajduje się szkoła, ośrodek zdrowia, centra handlowe,sportowy stadion leśny oraz ośrodek rekreacyjny z basenem kąpielowym.
Nie technika, tylko odwodnienie terenu. Widać że nie jesteś "rodowitym" mieszkańcem Borku
Nim te łąki zamieniły się w mokradła były uprawiane przez okolicznych mieszkańców i istniały tam rowy melioracyjne, a płynąca rzeczka (Potok Młynny Kobierzyński) była często czyszczona przez ludzi to wszędzie było suchutko. Później ludzie zaprzestali upraw, w większości sprzedali działki to i rowy zniknęły, a nie czyszczona latami rzeczka po prostu się rozlewała. Mieszkam na zdunów i z tego co widzę to nie mają problemów ani z gruntem ani z wodą przy wykopach
Do wszelakich inwestycji podchodzę spokojnie. Oczywiście wolałbym żeby powstały tam domki jednorodzinne, ale na to nie ma co liczyć. Już w starym planie zagospodarowania przestrzennego między rzeczką a lasem przewidywano wysoką zabudowę, więc raczej trzeba było się liczyć z wysokimi budynkami. Cóż taki los mieszkańca miasta. Mam nadzieje tylko że wraz z budową pojawi się i odpowiednia infrastruktura (remonty dróg, chodniki itd) bo wraz z napływem nowych mieszkańców zwiększy się ruch samochodowy.
Wiem że na jesieni mają przebudować ulicę Zdunów (budowa kanalizacji) więc mam nadzieje, że za jednym zamachem powstaną także chodniki.
Co do samej inwestycji to cieszy mnie, że w pierwszej linii, a więc przy naszych domach są niskie bloki (jeden 2 piętra drugi 4), a dopiero w trzeciej linii zapowiadają się wyższe budynki. Nie ma się co czarować, tam powstanie osiedle (i to chyba szybciej niż się wszystkim wydaje, bo z tego co wiem całość łąk jest własnością kilku developerów) od Zdunów aż do planowanej ulicy Nowobozowej.
Witam,
mam zamieszkać w tym mniej wyrazistym kolorystycznie bloku na tytułowym osiedlu. Od czasu założenia wątku główny inwsestor zdążył zmienić nazwę osiedla na "Polana Żywiecka", ale nie o tym chciałam pisać.
Co do kanalizacji to jak dobrze pójdzie to do końca pierwszego kwartału 2008 powinna powstać - jednak uwierzę jak zobaczę Już od września mielismy zamieszkać w nowych mieszkaniach, jednak właśnie z powodu opieszałości MPWiK bloki stoją i łapią grzyba" no ale cóż "...oto Polska właśnie..."
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum